του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV)
Το Κόκκινο Βιβλίου του PSUV εκδόθηκε στις 5 Μάρτη από τις Εκδόσεις Ταξιδευτής, στην δεύτερη επέτειο του θανάτου του Ούγκο Τσάβες από τις εκδόσεις Ταξιδευτής (μετάφραση Βαγγέλης Γονατάς, Λουκία Κωνσταντίνου).
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 5 Μάρτη 2015 στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στην 2η επέτειο του θανάτου του Ούγκο Τσάβες, παρουσία του πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, του πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, και πλήθους πολιτικών οργανώσεων, οργανώσεων αλληλεγγύης, καλλιτεχνών κ.α.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσης στη φετινή 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στην ειδική εκδήλωση στα πλαίσια της Έκθεσης, με θέμα “Από τον Μπολίβαρ στον Τσάβες” με ομιλιτές τον Κώστα Ήσυχο, Αναπ.Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Φαρίν Φερνάντεζ, πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Το Κόκκινο Βιβλίο, είναι τα προγραμματικά ντοκουμέντα του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV), του κόμματος που ίδρυσε ο χαρισματικός κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, και που εγκρίθηκαν στο Συνέδριο του κόμματος το 2010.
Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσουμε μεταξύ άλλων:
[…] ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο ιμπεριαλισμός είναι να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του και να οικοδομήσει το σοσιαλισμό για να μετασχηματίσει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Είναι η μόνη αναγκαία, ορθολογική και εφικτή διέξοδος σε αυτό το σταυροδρόμι της ανθρωπότητας. […] Το PSUV θα διασώσει με κριτικό πνεύμα τις ιστορικές εμπειρίες του σοσιαλισμού, υιοθετώντας ως οδηγό τη σκέψη και τη δράση των επαναστατών και σοσιαλιστών της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, όπως ο Χοσέ Μαρτί, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγι, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Μαρξ, ο Φρίντριχ Ένγκελς, ο Λένιν, ο Τρότσκι, ο Γκράμσι, ο Μάο Τσε Τουνγκ και άλλοι που συνέβαλαν στον αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, για έναν κόσμο ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια ανθρώπινη εμπειρία που έχει ως πρόγονούς της την κοσμοθεωρία των Ινδιάνων, των Αφροαμερικάνων, του Χριστιανισμού και της Θεολογίας της Απελευθέρωσης. Θα στηρίζεται στη συνεισφορά του επιστημονικού σοσιαλισμού και του Μαρξισμού, αλλά και στη φιλοσοφία της πράξης, απαραίτητο εργαλείο για την κριτική ανάλυση της πραγματικότητας και οδηγό στην επαναστατική δράση.
Σύμφωνα με τους εκδότες,
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα της κρίσης έχει έρθει πιο κοντά στη Λατινική Αμερική για λόγους ευνόητους. Άλλοι τη βλέπουν σαν ευλογία των λαών και άλλοι σαν κατάρα αυτού που εννοούν “Τάξη”. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου , οι αναγνώστες θα μπορέσουν να δουν χωρίς θριαμβολογικές ή δαιμονολογικές διαμεσολαβήσεις, τι ακριβώς πιστεύουν και κάνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του μεγάλου εγχειρήματος στην αγαπημένη Ήπειρο, αυτήν που ονομάζουν “Η Δική μας Αμερική”.