Αν προσέξει κανείς τα λεγόμενα από τους διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς αστέρες, που δεν έχουν ιδέα από το Ασφαλιστικό, αλλά «όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν», θα διαπιστώσει τη μελετημένη οργή τους για το πόρισμα των «σοφών» και τις δηλώσεις που κάνει καθημερινά ο Κατρούγκαλος. Ολοι αυτοί οι χρυσοκάνθαροι (ή απλώς γλείφτες των αφεντικών τους, που θέλουν να γίνουν χρυσοκάνθαροι) ξαφνικά ενδιαφέρονται για τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αυτή η μελετημένη οργή εντάσσεται στην επιχείρηση εκτόνωσης της πραγματικής κοινωνικής οργής. Οταν φωνάζει ο τηλεαστέρας και γουρλώνει τα μάτια του από θυμό, ο ασφαλισμένος-θεατής γίνεται μόνο θεατής. Κάποιοι εκτονώνονται απλώς ακούγοντας τον τηλεαστέρα και μετά πάνε για ύπνο με το φόβο και το αίσθημα του ανέφικτου να φωλιάζει στη συνείδησή τους.
Μέσα στο μελετημένο θυμό τους, όμως, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί αστέρες δεν παραλείπουν στο τέλος να πετάξουν και μια φράση επίσης μελετημένη: «άμα είναι έτσι, τότε καλύτερα να μας δώσουν τα λεφτά μας και να πάει ο καθένας μας στο ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο που μπορεί να πληρώσει». Τελεία και παύλα. Πετάνε την ιδέα και την αφήνουν να δουλέψει στην κοινωνική συνείδηση: η ιδιωτική ασφάλιση είναι έντιμη, ενώ η κοινωνική ασφάλιση είναι σκέτη απάτη, αφού κάθε κυβέρνηση έρχεται και γκρεμίζει προσδοκίες που είχε οικοδομήσει ο ασφαλισμένος.
Σαν έτοιμη από καιρό η ΕΑΕΕ (Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος) παρενέβη με άρθρο της γενικής της διευθύντριας, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα». Θυμίζοντας τις διαγραφόμενες εξελίξεις στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης («η σύνταξη θα δίδεται αργότερα -67 έτη- και θα είναι σημαντικά μικρότερη, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιορίζεται δραματικά»), οι καπιταλιστές της ασφάλισης προτείνουν ένα «μεικτό» ασφαλιστικό σύστημα, με κυρίαρχο το δικό τους ρόλο σ’ αυτό και «ελεύθερη επιλογή του ασφαλιστικού φορέα» στο λεγόμενο 2ο πυλώνα και «προαιρετικού χαρακτήρα» στο λεγόμενο 3ο πυλώνα (1ος πυλώνας θα είναι η Κοινωνική Ασφάλιση με τις συντάξεις-φιλοδωρήματα).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΕΒ, κατέγραψε στο Δελτίο του τη συμφωνία του με το βασικό πυρήνα της πρότασης της «επιτροπής σοφών» («ο διαχωρισμός της χρηματοδότησης των δύο συντάξεων, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές αντίστοιχα, αποτελεί sine qua non όρο για να μπει επιτέλους τάξη στο ασφαλιστικό σύστημα»), για να καταλήξει στο ζουμί: «Σε κάθε περίπτωση το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, δίδοντας τη σημασία που αρμόζει στην μη υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (2ος και 3ος πυλώνας, δηλαδή επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση)».
Δεν παραλείπει, όμως, ο ΣΕΒ να τονίσει κι αυτό που τον ενδιαφέρει: «Παράλληλα είναι επιτακτικό το νέο σύστημα να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος που πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων». Τα παράσιτα, που απομυζούν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, έχουν το θράσος να χαρακτηρίζουν «κόστος» τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες δεν είναι παρά ένας έμμεσος μισθός, ένα πολύ μικρό τμήμα από τις αξίες που παράγει η εργατική τάξη αλλά τις νέμονται οι κάτοχοι του κεφαλαίου.
Βέβαια, σε εποχές κρίσης και μεγάλης οικονομικής στενότητας, όχι μόνο της εργατικής τάξης αλλά και των αυταπασχολούμενων μικροαστικών στρωμμάτων, είναι πολύ δύσκολο να βρουν πελατεία που θα κάνει τις ασφαλιστικές εταιρίες ν’ ανθίσουν. Προσδοκούν, όμως, ν’ αρχίσουν να στήνουν τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» (προβλέπονται ήδη από το νόμο Ρέππα του 2002) και σιγά-σιγά, με την εξαθλίωση των απομειναριών της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι να στραφούν σ’ αυτά και από εργάτες με συλλογική ασφαλιστική συνείδηση, να μετατραπούν σε ατομικούς καταθέτες. Το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», που αναφέρει ανερυθρίαστα ότι πλέον η ασφάλιση θα είναι ατομική υπόθεση, φιλοσοφία την οποία έχει ήδη αποδεχτεί ο Κατρούγκαλος, κινείται στην ίδια κατεύθυνση μ’ αυτή των ασφαλιστικών εταιριών.
Στο μεταξύ, ο Κατρούγκαλος έχει πιάσει στασίδι σε κανάλια και ραδιόφωνα και πρωί-μεσημέρι-βράδυ κάνει ιδεολογικό «μασάζ» στους εργαζόμενους, ώστε ν’ αποδεχτούν το τερατούργημα που έχει ετοιμάσει και που σε λίγες μέρες θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει το δρόμο της ψήφισής του από τη Βουλή. Μέχρι στιγμής έχει μιλήσει για «εθνική σύνταξη για όλους» και συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, αλλά με μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για παλιούς, σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, χωρίς να μας πει σε τι ύψος θα κυμαίνονται αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης (και τις υπόλοιπες καθοριστικές λεπτομέρειες του νέου συστήματος). Από διαρροές προς τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων που θα κυμαίνονται από 12% μέχρι 30%.
Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε την κολοκυθιά. Οτι θα χτυπηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης των ήδη συνταξιούχων και όχι μόνο των μελλοντικών το έχουμε γράψει από τον Ιούνη, όταν διαβάσαμε τις προτάσεις Τσίπρα προς τους δανειστές. Μόλις δημοσιοποιηθεί νομοσχέδιο (και όχι σκόρπιες κουβέντες), θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις συνέπειές του. Είναι, όμως, καθαρό πως η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται θα κινείται στη φιλοσοφία των νόμων Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου του 2010, χειροτερεύοντας τους όρους τους, ενώ θα προστεθεί και η κατάργηση των επικουρικών ταμείων, έτσι που η περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος να μετατραπεί σε ρήτρα μηδενισμού της επικουρικής σύνταξης.
Ο νόμος Λοβέρδου προέβλεπε βασική σύνταξη 360 ευρώ (ενδεικτικός ήταν ο αριθμός). Τώρα τη μετονομάζουν σε εθνική σύνταξη και για να είναι πιο πιασάρικη την ανεβάζουν σε 390 ευρώ (όταν έρθει η ώρα του νομοσχέδιου θα δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει). Ο νόμος Λοβέρδου προέβλεπε μεταβατικότητα στην εφαρμογή του. Τώρα ετοιμάζονται να τα σαρώσουν όλα, μειώνοντας τα ποσοστά αναπλήρωσης για ήδη συνταξιούχους και μελλοντικούς συνταξιούχους.