Τίποτα δεν γίνεται τυχαία, τίποτα δεν βγαίνει από παρθενογένεση. Τι απόμεινε και τι κερδίσαμε από τα χρόνια της περιβόητης ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) στα πλοκάμια της συμμαχίας στην ΕΕ; Αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, μείωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, μείωση της επάρκειας ειδών διατροφής από ίδια παραγωγή. Συνηθίσαμε στα αγγουράκια Βρυξελλών και τα λαχανικά Γερμανίας, τα λεμόνια Αργεντινής, τις πατάτες Αιγύπτου και τα εξωτικά φρούτα, αλλά τα πορτοκάλια σάπιζαν πάνω στα δένδρα. Οι επιδοτήσεις ήταν το τυράκι … Θάβαμε τα ροδάκινα στη χωματερή για να παραμείνουμε έξω από τις αγορές και παίρναμε επιδότηση για να παίξουμε το καλοσχεδιασμένο παιχνίδι των αγορών τους. Κρατήθηκε το λάδι χαμηλά στη τιμή παραγωγού, αλλά το συμπλήρωνε μερικώς η επιδότηση. Η εξάρτηση μεγάλωνε …
Οι αυξανόμενες ανάγκες της χώρας σε αγροτικά προϊόντα αύξησαν την εξάρτησή μας από την ΕΕ και τις αγορές τους κι άρχισαν να μεγαλώνουν τα ελλείμματα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Από πλεονασματικό που ήταν μέχρι το 1980, ένα χρόνο μετά το 1981 με την ΚΑΠ είχε ως αποτέλεσμα έλλειμμα μεγαλύτερο από 400εκ.€. Τη δεκαπενταετία 1994-2008 το έλλειμα εκτοξεύτηκε στο 529,12%!
Η μείωση της ενασχόλησης και της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, παράλληλα με τις νέες διατροφικές συνήθειες, δημιούργησε τεράστια ελλείμματα και σε γαλακτομικά/κτηνοτροφικά προϊόντα εκτοξεύοντας την εξάρτησή μας στα ύψη, όπως και τα κέρδη των πολυεθνικών και των εισαγωγέων.
Τρείς δεκαετίες σχεδιασμού μαζί με το σύστημα επιδοτήσεις – χωματερές – ποσοστώσεις και βέβαια πρόστιμα, ήταν αρκετά για να περιοριστεί η παραγωγή στα πλαίσια που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, βλέπε κερδοφορία, της οικονομίας των ισχυρών στην Ε.Ε
Το τελευταίο σχέδιο των δανειστών που δεν υπέγραψε η κυβέρνηση έβαζε την οροστική ταφόπλακα στην Ελληνική αγροτική παραγωγή που σε συνδυασμό με τοις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες οδηγεί μαθηματικά στη πείνα.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ (προτάσεις) χωρίς κανένα σχολιασμό είναι τα παρακάτω:
1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%.
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9. Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
Οι καιροί δεν περιμένουν. Το «Όχι» μας οφείλει να είναι ένα, απόλυτο, ξεκάθαρο «Όχι» στην ΕΕ και το ευρώ τους. Βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω.