Ο φόβος που καλλιεργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με κορύφωση το πεντάμηνο της νέας κυβέρνησης τελείωσε στις 5 Ιούλη 2015. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έσβησε ακατάλυτα όλα τα διλήμματα και τους εκβιασμούς, απέρριψε προτάσεις για «συμφωνίες θανάτου», άνοιξε νέους δρόμους.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εντολής που έλαβε στις 5 Ιούλη.
Οδηγήθηκε στο Προεδρικό μέγαρο, συμφώνησε με το μνημονιακό στρατόπεδο να επιδιώξει μια συμφωνία σβήνοντας ως αποδεικνύεται όλες τις κόκκινες γραμμές. Ευνόητα ζήτησε να μην γίνει καμία ανακοίνωση για λόγους «εθνικού συμφέροντος».
Η επιστολή Τσακαλώτου που δημοσιεύσαμε – https://www.inred.gr/h-epistolh-tsakalotou-stin-troika/ – χωρίς να αναφέρεται με λεπτομέρειες στις προτάσεις που υπέβαλλε προς τους δανειστές, προκειμένου να υπάρξει μια «συμφωνία» την ύστατη ώρα, αποδεικνύει το σβήσιμο όλων των «κόκκινων γραμμών» και την απόλυτη ταύτιση με τις απαιτήσεις των «εταίρων» για μερικά εκατομμύρια ευρώ ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και για την «ανάπτυξη» της εθνικής μας ολιγαρχίας.
Η επιστολή Τσακαλώτου είχε δύο σκέλη μέτρων: Φορολογικό και ασφαλιστικό. Στο πρώτο αποδέχεται όπως διαπιστώνουμε σήμερα την αύξηση της έμμεσης φορολογίας με το ΦΠΑ μετατάσσοντας το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνει κάθε λαϊκή οικογένεια στο 23%. Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ και εν κατακλείδι παραδίδεται στους ιδιώτες η οργάνωση και είσπραξη των φόρων με την αποδοχή της
Στο ασφαλιστικό έρχεται μεγάλη σφαγή: Κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εισφορών υγείας από το 4% στο 6% και επιβολή ενός ακόμη χαρατσιού 6% στις επικουρικές. Οι παραπάνω αυξήσεις συζητείται να έχουν και αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους (2015)! Κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων μέχρι 31/12/2015. – Εξισορρόπηση εισφορών όλων των Ταμείων με βάση το ΙΚΑ, άμεσα, άρα τριπλασιασμός των εισφορών των αγροτών. – Χορήγηση βασικής σύνταξης 280 ευρώ για όσους είναι κάτω των 67 ετών και βγαίνουν στη σύνταξη από την 1.1.2015 και μετά. Η καταβολή του αναλογικού σκέλους της σύνταξης θα γίνεται μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Η κυβέρνηση δείχνει μέχρι στιγμής με στροφή 180ο ότι αποδέχεται, πιεσμένη αφόρητα και από το στρατόπεδο του εγχώριου μνημονιακού τόξου, το πακέτο που έθεσε σε δημοψήφισμα και απορρίφθηκε πανηγυρικά από τον Ελληνικό λαό.
Μπορεί να περάσει μια τέτοια συμφωνία στον ελληνικό λαό και δευτερευόντως στο κοινοβούλιο; Στο λαό που έστειλε στις καλένδες με τη διαφορά του 20% αυτές τις «συμφωνίες» δεν μπορεί να περάσει. Στο κοινοβούλιο μπορεί, εάν η κυβέρνηση όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει εξασφαλίσει τις ψήφους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
Σε αυτή τη περίπτωση, εάν συμβεί, θα έχει δημιουργηθεί πραξικοπηματικά, χωρίς τη λαϊκή συναίνεση , μια δωσίλογη κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που θα σηματοδοτήσει ιστορικά το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως είχε συγκροτηθεί πολιτικά μέχρι σήμερα. Θα ζήσουμε μέρες του 2011 με καθημερινές εξεγέρσεις και γερές αντιστάσεις από τα κάτω. Η αποδοχή μιας τέτοιας συμφωνίας άλλωστε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα προβλήματα που συσσώρευσαν τα πέντε τελευταία χρόνια μνημόνιων και λιτότητας, αντίθετα θα τα οξύνει.
Εκτιμούμε ότι κάτω από τη μεγάλη πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και προσωπικά ο Πρωθυπουργός επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία την οποία δεν πρόκειται και δεν μπορούν επι της ουσίας να φέρουν στην Αθήνα και να εφαρμόσουν.
Μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες για δημοψήφισμα την προπερασμένη εβδομάδα, τώρα, μέχρι τη Παρασκευή, όταν θα έχουν αποκωδικοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της νέας σφαγιαστικής συμφωνίας που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι «εταίροι» εκτιμούμε ότι ο Πρωθυπουργός θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να κάψει το πολιτικό του κεφάλαιο υπογράφοντάς μια συμφωνία που θα βυθίσει σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική κοινωνία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εθνικής ολιγαρχίας και του τραπεζικού συστήματος.