Οι Κούρδοι στη διάρκεια της εθνικής τους γιορτής το «Newroz» κήρυξαν την αυτονομία της περιοχής τους προετοιμάζοντας στην ουσία την δημιουργία του νέου Κουρδικού κράτους.
Η Συρία μπορεί να φαίνεται μια ατελείωτη μαύρη τρύπα της εξαθλίωσης, αλλά στα βόρεια, κυρίως στην κουρδική περιοχή της Rojava, συνετελείται μια βαθιά δημοκρατική και ανθρωπιστική επανάσταση, η οποία τοποθετεί τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και την απελευθέρωση των γυναικών στο κέντρο της.
Η Rojava είναι μια περιοχή από τις πιο πρωτοπόρες σε πειράματα αυτοοργάνωσης της λαϊκής βάσης, με συμμετοχική και άμεση δημοκρατία αντίστοιχη με τα επαναστατικά σχέδια στη Λατινική Αμερική. Όπως και στη Βενεζουέλα, το ιδανικό της «κοινότητας» βρίσκεται στο επίκεντρο της Rojava προκαλώντας μια έκρηξη της δημοκρατίας.
Η Rojava είναι σήμερα μια «απελευθερωμένη ζώνη» στη βόρεια Συρία, που αποτελεί μέρος της παραδοσιακής πατρίδας του Κουρδιστάν. Το μείζον πολιτικό κόμμα (PYD), είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο με την αριστερή πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Η λυσσαλέα επίθεση της Τουρκίας στην περιοχή των εδαφών της Κουρδικής αυτονομίας απέτυχε, ανοίγοντας τους δρόμο για την πατρίδα των Κούρδων. Η Rojava είχε την καθοριστιικό ρόλο στις εξελίξεις και θα έχει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου Κουρδικού κράτους.
Οι μαχήτριες του YPG εξηγούν ότι η επανάσταση της Rojava είναι μια «επανάσταση των γυναικών», εξηγώντας ότι εμπλέκονται σε όλους τους τομείς της ζωής. «Πιστεύουμε ότι μια επανάσταση που δεν ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση των γυναικών δεν είναι μια επανάσταση. Υπήρξαν επαναστάσεις στη Λιβύη και την Αίγυπτο και την Τυνησία … αλλά το ίδιο καθεστώς για τις γυναίκες συνεχίζεται.»
Η οικονομία στη Rojava σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό προσανατολισμένη στην επιβίωση. Ωστόσο, με σοσιαλιστικό προσανατολισμό δίνεται έμφαση στην παροχή καθολικής στέγασης, τη διατροφή, την υγειονομική περίθαλψη, τη φροντίδα των παιδιών και την εκπαίδευση – κανένα από τα οποία δεν δόθηκε από την κυβέρνηση της Συρίας την περίοδο της ειρήνης στην περιοχή.
Η επανάσταση στην Rojava είναι σαφώς μια πολυεθνική επανάσταση. Τα αυτόνομα καντόνια της Rojava αποτελούν «μια συνομοσπονδία Κούρδων, Αράβων, Σύριων, ΑραμαίωνΙ, Τουρκμενιστάν, Αρμενίων και των Τσετσένων.
Η έμφαση στην Rojava είναι για την οικοδόμηση αυτών ακριβώς των πολυεθνικών δομών Τα πάντα, από τα σημάδια του δρόμου, τα μέσα ενημέρωσης και την εκπαίδευση παρέχονται στη σχετική γλώσσα της κοινότητας που αναφέρονται.
Τι προσδοκούμε, λένε οι μαχήτριες και οι μαχητές της Rojava: «Tην οικοδόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τον αυταρχισμό, τον μιλιταρισμό, τον συγκεντρωτισμό και την παρέμβαση της θρησκευτικής αρχής στις δημόσιες υποθέσεις».
Η συμμετοχή στις κοινοτικές διαδικασίες και τα Συμβούλια λειτουργεί υποχρεωτικά με ποσοστώσεις σε όλα τα επίπεδα. Υποχρεωτικά ποσοστώσεις ισχύουν και στην εκπροσώπηση των φύλων. Αυτή η αντίληψη και πρακτική της επανάστασης στη Rojava κέρδισε γρήγορα την υποστήριξη και από μη κουρδικές μειονότητες.
Για όλα όσα έχει επιτευχθεί παρά τις αντιξοότητες, η επανάσταση της Rojava αξίζει την αλληλεγγύη μας – ο κόσμος χρειάζεται Rojava.
Στοιχεία αντλήθηκαν από το http://thekurdishproject.org