O ιός Zika, αποτέλεσμα της απληστίας των πολυεθνικών για κέρδη, αιτία της καταστροφής του φυσικού πλούτου και της αλλοίωσης των οικοσυστημάτων εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.
H Κυβέρνηση της Βραζιλίας και ή πρωθυπουργός της Ρούσεφ δήλωσε σήμερα ότι χάνει την μάχη με τον ιό Zika. Η εμμονική μάχη όμως πού δίνει για την καταστροφή τού Αμαζόνιου καλά κρατεί… Ε λοιπόν Ρούσεφ ή καταστροφή των οικοσυστημάτων και της άγριας φύσης γυρνάει πάντα μπούμερανγκ . Δεν το’ ξερες;
Οι Ανθρωπογενείς καταστροφές σέ βάρος του οικοσυστήματος προκαλούν την ταχεία εξάπλωση του ιού Ζήκα.
Η καταστροφή τού Αμαζόνιου από τίς δασικές και εξορυκτικές εταιρείες και τα φράγματα ευθύνεται σέ μεγάλο βαθμό για την εξάπλωση τού ιού στην Βραζιλία.
Η εκδίκηση της Μητέρας Φύσης;
Η ασθένεια – ιός Zika – εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με πάνω από μια ντουζίνα περιπτώσεις που έχουν ήδη αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιός Zika έχει συνδεθεί με την αύξηση των περιπτώσεων μικροκεφαλίαs, μια τρομακτική εκ γενετής ανωμαλία που προκαλεί στα μωρά με αποτέλεσμα να γεννηθούν με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και εγκεφαλική βλάβη.
Οι επιστήμονες διερευνούν επίσης μια πιθανή σχέση μεταξύ του ιού και της ανάπτυξης του συνδρόμου Guillain-Barre, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και μακροχρόνια βλάβη των νεύρων.
“Στον Αρχικό κατάλογο του οργανισμού CDC ( Centres of Desease Control and Prevention) περιλαμβάνονται 14 χώρες, αλλά το CDC, την Παρασκευή πρόσθεσε οκτώ ακόμη – τη Νότια Αμερική, την Καραϊβική και την Πολυνησία -. Ως χώρες στίς οποίες ό ιός αυξάνεται”
Ο Zika έχει μολύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βραζιλία, και αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική, ακόμη και αν η ασθένεια ήταν σχεδόν ανήκουστη στό Δυτικό Ημισφαίριο μέχρι πρόσφατα. Στην πραγματικότητα, αν και ο ιός ανακαλύφθηκε σε ζώα εδώ και πάνω από μισό αιώνα, δεν υπήρχαν ανθρώπινα κρούσματα πριν από το 2007.
Μέχρι το Μάιο του 2015, οι μόνοι άνθρωποι που αναφέρθηκαν σαν κρούσματα της νόσου σε αυτό το ημισφαίριο βρέθηκαν στο Νησί του Πάσχα. Από τότε, ο ιός έχει εμφανιστεί σε χώρες σε όλη τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική:
Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1947 σε ένα πυρετώδη πίθηκο που ζει στο Δάσος Ζήκα της Ουγκάντα, αλλά μέχρι το 2007 οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο 14 ανθρώπινα κρούσματα της νόσου. Εκείνη τη χρονιά έφτασε το ταξιδιωτικό φυλλάδιο σαν τέλειος τουριστικός προορισμός το νησί Yap στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα σε λίγους μήνες, σχεδόν τα τρία τέταρτα των 11.000 κατοίκων του νησιού, ηλικίας άνω των 3 ετών είχαν μολυνθεί.
Το 2013 ο Zika έσκασε πάλι, αυτή τη φορά στην Ταϊτή και άλλα μέρη της Γαλλικής Πολυνησίας. Υπολογίζεται ότι 28.000 άνθρωποι (περίπου το 11 τοις εκατό του πληθυσμού των νησιών αυτών) αισθάνθηκαν αρκετά άρρωστοι με τον ιό με αποτέλεσμα να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Μέχρι το 2014 εμφανίστηκε σε διάφορα άλλα σημεία του Νότιου Ειρηνικού: στη Νέα Καληδονία, ανατολικά της Αυστραλίας στις νήσους Νήσοι Κουκ και, στις αρχές του τρέχοντος έτους, στο Νησί του Πάσχα, όπου σηματοδότησε την επίσημη άφιξη της νόσου στην Αμερική, δεδομένου ότι το απομακρυσμένο αυτό νησί είναι μέρος της Χιλής.
«Ο Zika εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον Μάιο.»
Τα συμπτώματα της ίδιας της νόσου είναι σχετικά ήπια (πυρετός, εξανθήματα και μυϊκό πόνο για μερικές ημέρες, και χωρίς συμπτώματα σε 80 τοις εκατό εκείνων που μολύνθηκαν). Ωστόσο, η σχέση μεταξύ Ζήκα και μικροκεφαλίας – και πιθανόν τού σύνδρομο Guillain-Barre – τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.
Αν φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αναμένεται να γίνει, οι περιφερειακές Ακτές του κόλπου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες λόγω τού ζεστού τροπικά κλίματος που μοιάζει με τις συνθήκες πού ευδοκιμεί.
Ο Zika κυρίως μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά τώρα υπάρχει η υποψία ότι η ασθένεια μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Η σχέση μεταξύ της καταστροφής του οικοσυστήματος και τού Zika
Μία σαφής σχέση έχει τεκμηριωθεί μεταξύ της καταστροφής των τροπικών οικοσυστημάτων – όπως η αποψίλωση του τροπικού δάσους της Βραζιλίας – και την εξάπλωση σπάνιων ασθενειών όπως ο ιός Zika .
Από το περιοδικό της Παγκόσμιας Υγείας:
«Η Αποψίλωση των δασών αλλάζει τη δυναμική των οικοσυστημάτων και οδηγεί σε νέα στελέχη αναπαραγωγής των φορέων της νόσου, όπως τα κουνούπια, ψύλλοι και τα τσιμπούρια, μετά την αναμόρφωση και αλλαγή των υφιστάμενων ορίων των οικοσυστημάτων. Αυτά τα όρια είναι συχνά σέ τόπους και περιοχές των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και των παθογόνων δασών εξ αιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης . Υπάρχει ένα καλά τεκμηριωμένος, θετικός συσχετισμός μεταξύ της αύξησης της αποψίλωσης των δασών μιας περιοχής και την ανάδειξη των ζωονοσογόνων μικροοργανισμών, που μεταδίδονται από φορείς ασθενειών.»
Άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες, όπως η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας και οι επιπτώσεις του υπερπληθυσμού στις πόλεις, επίσης, μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία και εκτεταμένη εξάπλωση των τροπικών ασθενειών.
Καθώς συνεχίζουμε να καταστρέφουμε το φυσικό μας περιβάλλον, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα από αυτά τα είδη των επιδημιών. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι μας αξίζει αυτό που βιώνουμε τώρα. Όπως λέει και η παροιμία, «Ότι σπείρεις θα θερίσεις».
Πηγές: NaturalNews.com , WashingtonPost.com, CDC.gov – μ.τ.φ.ρ /μέσω: https://athens.indymedia.org