Η κυβέρνηση έδωσε εχθές βράδυ στη δημοσιότητα μέσω της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ επίσημα μεταφρασμένο από τα αγγλικά.
Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε και επίσημα ο EFSF.
Η ανακοίνωση του ΕΦΣΜ
«Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του EFSF λήγει τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF των 1,8 δις€ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το ποσό των 10,9 δις€ στο EFSF που ήταν διαθέσιμα για να καλύψουν το δυνητικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ή την εξυγίανση των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε εχθές το βράδυ με προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Οι «εταίροι» εξετάζουν θετικά τη νέα αλλαγή στάσης της Ελληνικής κυβέρνησης και προς το παρόν παραπέμπουν μετά το δημοψήφισμα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του παρέπεμψε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, αφού θεώρησε ότι έχει εκπνεύσει το υπάρχον, μετά το δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι τρομοκρατημένη από τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων, αυστηρά και μονοδιάστατα προσηλωμένη στην «ευρωπαϊκή προοπτική» – όπως φάνηκε και εχθές στη συνέντευξη Δραγασάκη – έχει αποφασίσει να υπογράψει τις απαιτήσεις των «εταίρων» μετά το δημοψήφισμα – εάν στο μεταξύ οι εξελίξεις δεν το ακυρώσουν – και οπωσδήποτε επιχειρεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, μετά και τις χθεσινοβραδυνές ολονύκτιες συνεννοήσεις. Βρισκόμαστε κοντά στο 3ο μνημόνιο…
Συνοπτική παρουσίαση των προτάσεων που απορρίφθηκαν (όλες 😉 και εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, επισυνάπτουμε στο τέλος όλο το κείμενο.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Αυτό θα ξεκινήσει άμεσα σε ό,τι αφορά το ανώτερο 20% των δικαιούχων, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς
Αύξηση στις εισφορές υγείας που καταβάλουν οι συνταξιούχοι σε 6% κατά μέσο όρο, και επέκταση στις επικουρικές συντάξεις
Οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν λαμβάνειν μόνο τη βασική, εγγυημένη, αναλογική και στη βάση ελέγχου των πόρων σύνταξη, μετά τη συμπλήρωση του νόμιμου όριου συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι σήμερα τα 67 έτη.
«Για την ολοκλήρωση του πακέτου, οι Αρχές θα προχωρήσουν, σε δεύτερη φάση, σε νέες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να εγκαθιδρυθεί ένας στενότερος δεσμός ανάμεσα στις εισφορές και στις παροχές και την ενοποίηση όλων των υπόλοιπων ταμείων. Κατά το σχεδιασμό αυτών των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το βάρος της προσαρμογής θα είναι δίκαιο, ώστε να διασφαλίζεται ότι πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα προστατεύονται, και ότι δεν θα μετακυλιστούν υπερβολικά βάρη στις επόμενες γενεές. Επίσης, θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές, ώστε να δοθούν κίνητρα για τη δηλωμένη εργασία και το μακρύτερο εργασιακό βίο. Γι’ αυτό το σκοπό, οι Αρχές θα νομοθετήσουν έως τον Οκτώβριο του 2015 ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1ηΙανουαρίου 2016: (i) ειδικά σχεδιασμένες και παραμετρικές βελτιώσεις ώστε να υπάρξει στενότερη σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές (ii) θα διευρύνουν και θα εκσυγχρονίσουν τη βάση εισφορών και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανόμενης και της μετάπτωσης από το τεκμαρτό στο πραγματικό εισόδημα, που θα υπόκειται σε κανόνες ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών και (iii) θα διευρύνουν και θα εξορθολογίσουν όλα τα διαφορετικά συστήματα για την παροχή της βασικής, εγγυημένης, αναλογικής και επί τη βάση ελέγχου των πόρων σύνταξης, λαμβάνοντας υπόψη τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί για την εργασία και τις εισφορές, (iv) τα κύρια στοιχεία για την ολοκληρωμένη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανόμενης και της εναρμόνισης όλων των κανόνων και των διαδικασιών για τις εισφορές και την παροχή συντάξεων, σε όλα τα ταμεία. v) θα καταργήσουν όλους τους φόρους υπέρ τρίτων στη χρηματοδότηση των συντάξεων και θα τους αντισταθμίσουν με τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών, σε συγκεκριμένα ταμεία, με ισχύ από 31 Οκτωβρίου 2015 και vi) θα εναρμονίσουν τους κανόνες απονομής σύνταξης του ΟΓΑ με αυτούς των υπολοίπων Ταμείων του συνταξιοδοτικού συστήματος, με αναλογικό τρόπο, εκτός και αν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί με άλλα Ταμεία. Αυτό θα γίνει με την πλήρη νσυμφωνία των θεσμών. Οι Αρχές θα διαβουλευτούν με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεργαστούν με την Ομάδα Εργασίας για τη Γήρανση του Πληθυσμού (Ageing Working Group) της ΕΕ»
Επιπρόσθετα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα.
«Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, συμπεριλαμβάνοντάς τα σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πρόσθετα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν θετικά, με βιώσιμο τρόπο, τα δημόσια οικονομικά. Σ’ αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται τα εξής:
Μείωση του Αγροτικού πληθυσμού, πάγια απαίτηση της ΕΕ, με περιορισμό του ορισμού του αγρότη, για την «εξάλειψη των δυνατοτήτων φοροαποφυγής» του αγρότη.
Κατάργηση της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Κατάργηση επιδοτήσεων για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών και καλύτερος έλεγχος των δικαιούχων, προκειμένου να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016
Αύξηση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων το 2015 και απαίτηση 100% προκαταβολής φόρου για το εταιρικό εισόδημα, καθώς και για το ατομικό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών, μέχρι το τέλος του 2016.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΗ
Ιδιωτικοποιείται ουσιαστικά το φορολογικό σύστημα στη χώρα και περνάει στις εισπρακτικές εταιρίες.
Θα θεσπιστεί νομοθεσία για την εγκαθίδρυση μιας «ανεξάρτητης φορολογικής και τελωνειακής αρχής», η οποία θα είναι πλήρως λειτουργική ως το τέλος του Ιουνίου 2016 και θα ενσωματώσει όλο το προσωπικό και τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα, συμπεριλαμβανόμενου και του ΣΔΟΕ. Ως τον Οκτώβριο του 2015, θα διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο και θα θεσπιστεί κατά προτεραιότητα παράγωγη νομοθεσία σχετικά με το νόμο για την αυτόνομη αρχή φορολογικής διοίκησης.
ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ /ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι Αρχές θα υιοθετήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της συνολικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και θα συνεχίσουν να εγγυώνται την επαρκή ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωσυστήματος (Εurosystem), μεταξύ άλλων μέσω της τριμηνιαίας υποβολής σχεδίων χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συνεχής έλεγχος και η αξιολόγησή του».
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
«Η ιδιωτική διοίκηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει σεβαστή. Η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαδικασία λήψης καθημερινών αποφάσεων και διοίκησης των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις αρχές της αγοράς. Τα μέλη του Δ.Σ. και η ανώτατη διοίκηση θα διορίζονται σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου για το ΤΧΣ, όσον αφορά στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα είναι απολύτως σεβαστή και η δομή της διοίκησής του θα παραμείνει αμετάβλητη. Δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής που να υπονομεύει τη φερεγγυότητα των τραπεζών».
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΕΛΟΣ
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών στο επίπεδο της ΕΕ, για το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την αγορά εργασίας, μέσω εποικοδομητικού διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους».
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Πωλούνται τα πάντα όλα. ΔΕΗ /ΑΔΜΗΕ – ΟΤΕ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ -ΛΙΜΑΝΙΑ …
Ποια συνισταμένη «συμφωνίας» μπορεί να βρεθεί με τους «εταίρους» τα επόμενα κρίσιμα εικοσιτετράωρα; Το στρατόπεδο των Ναινέκων οπωσδήποτε αποδέχεται αμετάκλητα το σχέδιο των δανειστών. Η κυβέρνηση τι περιθώρια έχει συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις και μετά το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα; Έχει λάβει διαβεβαιώσεις μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις για ηπιότερη προσαρμογή; Πάμε για ένα light μνημόνιο και βλέπουμε; Με ποια προοπτική μετά απο πέντε χρόνια μνημόνια που ερήμωσαν τη χώρα;
Όσοι δεν παρακολουθήσατε τη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη Δραγασάκη μπορείτε να την δείτε εδώ : https://www.inred.gr/dragasakis-endexetai-na-akirothei/