Του Σεϊτ Αλντογάν
Με την δικαιολογία της παραβίασης του εναέριου χώρου της χώρας, Τούρκικες ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρώσικο μαχητικό, (χρησιμοποιώντας πύραυλο αέρος-αέρος από τουρκικό F-16), ενέργεια που εξόργισε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν κάτι που εκδηλώθηκε από την δήλωση του τελευταίου ότι «μαχαιρωθήκαμε πισώπλατα απ’ τους συνεργάτες των τρομοκρατών».
Η τοποθέτηση αυτή είναι απολύτως συμβατή με την ομιλία που είχε κάνει πρόσφατα στους G20 και είχε κατηγορήσει την Τουρκία ότι προσφέρει βοήθεια στο ΙSIS.
Η δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή έχει αλλάξει την ισορροπία, που υπήρχε.
Αμερική και ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι απ’ την παρέμβαση της Ρωσίας γι’ αυτό το λόγο επιθυμούσαν να συσφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Ο λόγος απλός. Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς και των εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει δυναμικό παρόν. Όπως όμως είναι γνωστό η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σχετικά με τη Συρία, το Κουρδικό κ.α δεν ταυτιζόταν πάντα με τις απόψεις της Ουάσιγκτον. Οι τριβές της Αγκυρας με την Αμερική σε μια σειρά ζητήματα είναι υπαρκτές.
Σήμερα το Τουρκικό καθεστώς έχει εκφράσει έντονα την ενόχληση και την αντίδραση του για την Ρωσική παρέμβαση σε περιοχές της Μέσης Ανατολής. Τώρα προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ η κατάρρευση του ρωσικού αεροπλάνου έγινε με εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος σε ομιλία του στην Αγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αντιδράσει εάν ο εναέριος χώρος της παραβιάζεται συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Είναι φανερό ότι η κατάρρευση του ρωσικού αεροσκάφους και τα όσα ακολούθησαν (έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες κατόπιν τουρκικού αιτήματος, κάλεσμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για να ενημερώσει τους πρεσβευτές των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας και Βρετανίας) για τις εξελίξεις κλπ) δείχνουν ότι η τουρκική στρατιωτική αυτή ενέργεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία καλοστημένη προβοκάτσια της Τουρκίας για να φέρει την Αμερική και το ΝΑΤΟ σε μία δυναμική αντιπαράθεση με την Ρωσία ώστε να επωφεληθεί η ίδια. Δηλ. προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μεταξύ Ρωσίας – Αμερική, ΝΑΤΟ, Δύση.
Το Τουρκικό καθεστώς προχώρησε σε μια πολύ ριψοκίνδυνη ενέργεια που τα αποτελέσματα της θα τα δούμε σύντομα. Προς το παρόν πάντως έχουμε όλα τα ρωσικά ταξιδιωτικά γραφεία, με παρότρυνση της κυβέρνησή τους, να ακυρώνουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία, κάτι που θα της φέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα, στην γείτονα χώρα, αφού ολόκληρες περιοχές της ζουν απ’ τον ρωσικό τουρισμό, ενώ Τσετσένοι και Ασαντ τάχτηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ των θέσεων της Μόσχας.
Εδώ να συμπληρώσουμε κάτι ουσιαστικό Η παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή ήδη έχει φέρει αποτελέσματα και οι δυνάμεις του ISIS δέχονται συνεχώς μεγάλα πλήγματα. Αυτό σημαίνει πως πέφτει στο κενό και η πολιτική της Τουρκίας που έχει επενδύσει στο ISIS. Το χρησιμοποιεί στρατιωτικά για να υλοποιεί την πολιτική και τις επιδιώξεις της στην περιοχή, ενώ παράλληλα η Τουρκία βοηθάει οικονομικά τους τζιχαντιστές αγοράζοντας απ’ αυτούς πετρέλαια, όπως κατάγγειλε σήμερα ο Πούτιν. (Αναλυτικά στο βίντεο που παραθέτουμε)
Ολοκληρώνοντας να υπογραμμίσουμε ότι η Αμερική ήδη δήλωσε ότι δεν έχει σχέση με το γεγονός. Ταυτόχρονα είναι φανερό ότι στο ζήτημα της Συρίας η Αμερική είναι σε πολλά πράγματα αντίθετη με την Τουρκία. Όπως η συνεργασία με τους Κούρδους και η απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για ζώνη ασφαλείας.
Οι συγκυρίες φαίνεται πως δεν επιτρέπουν μία μετωπική σύγκρουση της Ρωσίας – ΝΑΤΟ, Αμερική, Δύση. Όμως αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι οι τριβές δεν θα είναι πιο έντονες από κει και πέρα. Οι σχέσεις της Αμερικής και της Ρωσίας θα επηρεαστούν απ’ αυτό το γεγονός και οι δύο μεριές θα προσπαθήσουν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παίρνει όλο και περισσότερο επικίνδυνες διαστάσεις.