Άραγε, πώς νοιώθει μια κούκλα κλεισμένη μέσα σ’ ένα όνειρο που δεν είν’ δικό της; Σ’ ένα όνειρο που εξυπηρετεί άλλου ψυχή, άλλου επιθυμία, άλλου ανθρώπου προσμονή για μιάν τελείωση, βασισμένη σε ένα σύστημα αξιών σαθρό, σε μίαν κοινωνία, όπου το δίκαιο έχει την νοοτροπία των φαλλοκρατών ανδρών; Η Νόρα είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε αυτό που της δίδαξε ο πατέρας της και σ’ αυτό, που της επέβαλε ο άνδρας της! Μια ζωή δανεική, ένα χαμογέλιο γιομάτο συμβιβασμό και μια ανάσα στον χτύπο της καρδιάς των άλλων!
Ο γάμος, μια σύμβαση, που αποτελεί τον κύριο και κυρίαρχο πυρήνα του οικονομικού οικοδομήματος, είναι για την Νόρα το χρέος, που οφείλει να πληρώσει ούσα κούκλα! Μια κούκλα, που έχει μάθει να κάνει κόλπα, για να πετύχει, ό,τι θαρρεί, πως δικαιούται, χωρίς, όμως, να το προβάλλει, ωσάν δικαίωμα, αλλά, ωσάν των θηλυκών αποστολή. Η Νόρα, έχει βαθιά μέσα της μίαν αναρώτηση, ποιος, άραγε, να έχει δίκαιο η κοινωνία ή εκείνη; Τί είναι ο σεβασμός και γιατί ο άνδρας της δικαιούται και κείνη θεωρείται και πρέπει να είναι, μοναχά, σύζυγος και μάνα;
Όταν το θαύμα, που προσμένει δεν συμβαίνει, τότε, επαναστατεί, όμως και πάλι η φυγή της δεν είναι ανάσταση, δεν είναι στάση, δεν είναι συνειδητοποιημένη ενέργεια. Υποφέρει και φέρει φεύγοντας την ελπίδα, πως θα πολεμήσει, σε τούτο τον κόσμο των ανδρών να γίνει «άνθρωπος». Άνθρωπος, όπως και πάλι τον θέλουν οι άλλοι, να αποδείξει ότι είναι ικανή, ότι αξίζει να την αγαπούν, με ή χωρίς θυσίες!
Το αριστούργημα αυτό αφήνει ένα ηθελημένο κενό, που καλείται ο αναγνώστης ή ο θεατής να συμπληρώσει, αναλόγως, των δικών του ονείρων, αναλόγως, της δικής του κατάστασης και θεώρησης των πραγμάτων. Ακόμη και σήμερα το έργο αυτό ομιλεί ουσίαν, ίσως, επειδή, σχεδόν, κανένα από τα ζητήματα, που θίγει, δεν έχουν λυθεί. Η Νόρα σοφή μες στην απλότητα και την άγνοιά της μας θέτει το ουσιώδες ερώτημα: «Πρέπει να ξεδιαλύνω ποιος έχει δίκιο, η κοινωνία ή εγώ;»
Το θέατρο, όμως, είναι ποίηση και η ποίηση δεν εξηγείται, εφαρμόζει και αποθέτει ένα όνειρο απάνω στ’ όνειρό μας, ένα όνειρο που αν το θελήσουμε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! Ίσως, τότε, η Νόρα και η κάθε Νόρα ετούτου του πλανήτη, να πάψει να ζει σ’ ένα κουκλόσπιτο!
Αγγελική Ραυτοπούλου.
Μετάφραση: Θίασος Λεπτουργείον.
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Βαλεντίνη Λουρμπά.
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ανδρουλής.
Σκηνικά-κοστούμια: Σωτηρία Σώτου.
Φωτισμοί-ηχοληψία: Ευρυδίκη Γεωργίου.
Φωτογραφία: Ειρήνη Αγιαννιωτάκη- Ευθύμης Ντούσικος.
Χορογραφία: Λυδία Ορφανουδάκη.
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κώστας Κονταράτος,
Άννα Κουκουλιάτρα,
Αννίτα Μαυρομιχάλη,
Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος,
Ξενοφών Χαντζής.
Θέατρο Εκάτη, Εκάτης 11, Πλατεία Κυψέλης, τηλ. 2106401931.
Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή, 9 μ.μ, Σάββατο, 7.30 μ.μ, Κυριακή, 9.30 ακριβώς.
Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων, Αγγελική Ραυτοπούλου.