Φρούριο η Αθήνα, κλειστός ο εθνικός κήπος, κλειστoί δρόμοι, αποκλεισμένη η βουλή, το Μαξίμου, κάγκελα και συρματοπλέγματα και φράχτες από τους πραίτορες του κυβερνητικού συνασπισμού για να απωθήσουν την πολιορκία του εχθρού λαού.
Ποιο φρούριο και ποια συρματοπλέγματα άντεξαν ποτέ στην ιστορία τις πολιορκίες; Κανένα φρούριο, κανένας φράχτης. Μπορεί να έδωσαν την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και να ικανοποίησαν πρόσκαιρα τη ματαιοδοξία κάθε εξουσιαστή, αλλά όλες τις φορές παραδόθηκαν τελικά στις φλόγες.
Η ιστορία είναι γεμάτη από φρούρια που έπεσαν. Ούτε τα κάγκελα, ούτε οι φυλακές, ούτε οι διώξεις, ούτε η καταστολή, ούτε, μήτε, ποτέ μέχρι σήμερα δεν νικήθηκε ο Μεγάλος εχθρός λαός από καμία εξουσία.
Η Βαστίλη*, κάθε Βαστίλη έχει προδιαγεγραμμένο ιστορικό τέλος. Να πέσει.
Νικηφόρες στην ιστορία έχουν γραφτεί μονάχα οι λαϊκές επαναστάσεις. Κάθε άλλη νίκη ενάντια στον εχθρό λαό αποδείχτηκε πρόσκαιρη και δεν άντεξε στο διάβα του χρόνου της ιστορίας.
Είχα σκοπό να κλείσω αυτό το σημείωμα εδώ, αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό να σημειώσω ένα απλό ερώτημα: Εκεί στο Συ.ρι.ζα, τόσο πρόσκαιροι αναμφισβήτητα, είναι και τόσο ανιστόρητοι τελικά;
Άκις Ξενάκις
- Σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης, κατελήφθη από τον επαναστατημένο λαό του Παρισιού στις 14 Ιουλίου 1789. Ο διοικητής της, Λονέ, είχε διατάξει να πυροβολήσουν κατά του πλήθους που την πολιορκούσε. Στη μάχη που επακολούθησε, σκοτώθηκαν περίπου εκατό άτομα. Μετά την κατάληψή της, το πλήθος έκοψε το κεφάλι του Λονέ και κάποιων ανδρών του και τα περιέφεραν πάνω σε κοντάρια στους δρόμους του Παρισιού. Οι φυλακισμένοι ελευθερώθηκαν. Η ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, που σήμαινε για τη Γαλλία το τέλος της βασιλικής αυθαιρεσίας, καθιερώθηκε από το 1880 ως εθνική γιορτή της Γαλλίας.