Το πόρισμα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι διαπιστώσεις δημιουργούν ερωτήματα και θέτουν ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση βεβαίως δεν δίνει καμία απάντηση ή παρουσιάζει διφορούμενες και αλληλοαναιρούμενες μεταξύ τους προσεγγίσεις. Παραθέτουμε τα σημεία που παρουσίασε η Ζωή Κωνστανοπούλου, όπως έχουν απομαγνητοφωνηθεί στο http://tvxs.gr, από όπου τα μεταφέρουμε αυτούσια:
«Το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας της Βουλής αποκωδικοποιεί το χρέος, στοιχειοθετώντας με τρόπο επιστημονικό το «διά ταύτα». Και αυτό είναι πως πρόκειται για χρέος «παράνομο και απεχθές», με όλα τα χαρακτηριστικά «που μας επιτρέπουν να μην το πληρώσουμε» και σίγουρα να «αναστείλουμε την αποπληρωμή του».
Παρατήρηση πρώτη: Εάν το χρέος είναι «παράνομο και απεχθές» σαφώς δεν θα έπρεπε να το πληρώσουμε. Η «αναστολή της πληρωμής» που συναντάται με τη πρώτη διαπίστωση; Δηλαδή μπορεί και να το πληρώσουμε αιμορραγώντας παρ’ ότι παράνομο και απεχθές;;; Δεν γνώριζαν τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη προεκλογικά αυτά τα δεδομένα; Και πως υπέγραψαν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αποδεχόμενοι το σύνολο,του μόποιου χρέους;
Δικαιολογούμε τη διγλωσία των διατυπώσεων αφού οπωσδήποτε είναι και θέμα εσωτερικών ισορροπιών εντός της κυβέρνησης τις οποίες βεβαίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επιθυμεί, επι του παρόντος, να οδηγήσει στα άκρα. Ποιος όμως θα πληρώσει το μάρμαρο στο τέλος; Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που το πληρώνουν τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια.
«Στοιχειοθετείται επιπλέον παρανομία και ακυρότητα των δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν, όπως επίσης και τρομακτική ευθύνη των δανειστών, ευθύνη η οποία δεν περιορίζεται σε αμέλεια. Διότι «γνώριζαν πολύ καλά σε πόσο απελπιστική κατάσταση θα οδηγούσαν οι συμβάσεις» . Είναι ανατριχιαστικό να διαπιστώνει κανείς ότι το ΔΝΤ είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και του τι έμελλε γενέσθαι, όπως φαίνεται σε έγγραφό του, του 2010.
Παρατήρηση δεύτερη: Εάν στοιχειοθετείται «παρανομία και ακυρότητα», αυτό δεν ανατρέπει όλα τα προηγούμενα στρατηγικά στάδια της διαπραγμάτευσης δημιουργώντας νέα δεδομένα;;;
– «Δεν επρόκειτο για πρόγραμμα «σωτηρίας της Ελλάδας», αλλά διάσωσης γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην Επιτροπή και ο κ. Λεγκρέν, πρώην σύμβουλος του Μ. Μπαρόζο. Το 90% των χρημάτων των δανείων επέστρεψε στους δανειστές.
Παρατήρηση τρίτη: Εάν το 90% των δανείων έχει επιστραφεί τι συζητάμε με τους δανειστές; Γιατί απαιτείται νέος δανεισμός αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα δημοσιοοικονομικά της; Διαπραγματευόμαστε τελικά τόκους, επιτόκια και ανακεφαλαιώσεις για τα επόμενα πενήντα χρόνια, ενός δανείου που ουσιαστικά έχει εξοφληθεί;;;
– «Πέραν του ότι τα χρήματα επέστρεφαν στις «τσέπες» των πιστωτών, είναι άγνωστο ακόμη και το αν… περνούσαν από Ελλάδα! Ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή τις κινήσεις των λογαριασμών της Τράπεζας Ελλάδος, ώστε να διαλευκανθεί το ζήτημα, αλλά η Επιτροπή θα επιμείνει.
Παρατήρηση τέταρτη: Περί Στουρνάρα ξέρει κι ο τελευταίος Έλληνας. Γιατί δεν του ζητεί την παραίτησή του η κυβέρνηση; Την κολοκυθιά παίζουμε; Τι αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ο κ. Στουρνάρας αγνοώντας προκλητικά όπως αφήνεται να εννοηθεί τη βουλή των Ελλήνων;
Αποδέχεται η σημερινή κυβέρνηση κάποια δυαδική εξουσία κυβέρνησης ΤΤΕ/Στουρνάρα;
– «Ο κ. Στουρνάρας οφείλει εξηγήσεις και θα τις δώσει, άλλωστε «θα τον έχουμε στη Βουλή για την υπόθεση Siemens», άμεσα. Ήταν παράτυπη η «άρον- άρον» επίδοση της γνωστής έκθεσής του και σκόπιμη η επιλογή του χρόνου (όταν δηλαδή θα ανακοινωνόταν το προπαρασκευαστικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας).
– «Ο διοικητής της ΤτΕ εκπροσωπεί ένα κατεστημένο, ένα καθεστώς, που επιδιώκει την υπονόμευση του κυβερνητικού έργου. «Εκκαθαρίσεις δεν θα γίνουν, όπως έκαναν άλλοι», η κυβέρνηση όμως δεν θα επιτρέψει και τη διαρκή παρεμπόδιση της εφαρμογής μιας πολιτικής, για την οποία έλαβε λαϊκή εντολή.
Παρατήρηση πέμπτη: Εάν ο κ. Στουρνάρας εκπροσωπεί, με τη βούλα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, «ένα καθεστώς, που επιδιώκει την υπονόμευση του κυβερνητικού έργου», τι σημαίνει «Εκκαθαρίσεις δεν θα γίνουν, όπως έκαναν άλλοι»; Δηλαδή εάν το κυβερνητικό έργο αποτύχει φταίχτης θα είναι ο κ. Στουρνάρας στον οποίο η κυβέρνηση έχει επιτρέψει ή μάλλον εκχωρήσει την άσκηση της πολιτικής για την οποία η τελευταία έχει την ευθύνη;
– «Όλοι μπορούν να υποθέσουν ποιοι δημοσιογράφοι διετέλεσαν «μαθητές» της «Σχολής του ΔΝΤ», την ύπαρξη και λειτουργία της οποίας κατήγγειλε ο Π. Ρουμελιώτης. Αρκεί να παρακολουθεί κανείς ποιοι υποστηρίζουν, με θέρμη και διαρκώς, τις θέσεις των δανειστών. Ο κόσμος όμως πρέπει να μάθει και θα ζητηθούν τα ονόματα.
Καμία παρατήρηση: Ο κόσμος ξέρει. Δεν περιμένει η κυβέρνηση να ζητήσει ονόματα για να τα ανακοινώσει, να τα «διασταυρώσει», να τα … ότι θέλετε μπορείτε να υποθέσετε. Εσείς έτσι κι αλλιώς κανάλια βλέπετε, εφημερίδες, βλέπετε, κάτι για τεράστια ποσά που έχουν βγει στην Ελβετία ακούτε, για συγκάλυψη διαβάζουμε, τα ονόματα βγήκαν στη φόρα. Τι ακριβώς θέλει να ψάξει η κυβέρνηση;
– «Τα προσχήματα δεν τηρούνται πλέον. Οι ίδιοι οι δανειστές καλούν σε συγκεντρώσεις μνημονιακών, στην Ελλάδα, όπως έδειξε και το tweet της Κομισιόν. Το κλίμα τρομοκράτησης των ημερών το διαμορφώνουν ισχυρά συμφέροντα οικονομικών ελίτ και «βαρόνων’ των ΜΜΕ, που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού.
Παρατήρηση έκτη: Μην ανησυχείτε κ. πρόεδρε της Βουλής. Η προσέλευση δεν δικαίωσε τις προσπάθειες. Αλλά μήπως από την άλλη αυτοί που μαζεύτηκαν «αυθόρμητα» και από τα κάτω «πήραν τη διαπραγμάτευση στα χέρια τους»;
– «Όσοι κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και την καλούν να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», παραβλέπουν ότι ύψιστη θεσμοθετημένη υποχρέωση ενός κράτους είναι να μεριμνά πρωτίστως, όχι για την εξόφληση των διεθνών πιστωτών, αλλά για τους πολίτες του, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία την Παιδεία, την κοινωνική αξιοπρέπεια. Ακόμη και το πρώτο άρθρο του Καταστατικού του ΔΝΤ αναφέρει ότι αποστολή του Ταμείου είναι να εγγυάται την «ευημερία των λαών και την καθολική απασχόληση», αλλά προφανώς αυτήν τη διακήρυξη την ξεχνά η κυρία Λαγκάρντ…
Παρατήρηση έβδομη: Οι 47+8 σελίδες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη κατεύθυνση της «ύψιστης θεσμοθετημένης υποχρέωσης ενός κράτους είναι να μεριμνά πρωτίστως, όχι για την εξόφληση των διεθνών πιστωτών, αλλά για τους πολίτες του, τους μισθούς, τις συντάξεις, την Υγεία την Παιδεία, την κοινωνική αξιοπρέπεια»; Να θεωρήσουμε δηλ. ότι «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» προσομοίαζε με την Οκτωβριανή επανάσταση, αλλά εγκαταλείφθηκε επειδή οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και ικανές;
– «Το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος αναδεικνύει ευθύνες πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο κ. Τρισέ, τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, ενήργησε με γνώμονα τα συμφέροντα γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, όχι τις ανάγκες της πραγματικής σταθεροποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όσο για τον κ. Γουνκέρ, αυτός στην ίδια τη χώρα του, το Λουξεμβούργο, διαμόρφωσε ένα πλέγμα τιτάνιας προστασίας της φορο –αποφυγής.
Παρατήρηση όγδοη: Στην Ελλάδα οι δικοί μας τραπεζίτες αδικήθηκαν με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της ανακεφαλαίωσης;
Ερωτηθείσα, τέλος, για τις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής είπε ότι έχει «την καλύτερη συνεργασία μαζί του» …*
* (τα αποσιωπητικά δικά μας)
Παρατήρηση τελευταία: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ πιστώνεται αναμφισβήτητα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανεξάρτητα από το πρακτικό αποτέλεσμα που έχει αυτό το πόρισμα στην ουσία. Η κυβέρνηση που είχε συμπεριλάβει στις προεκλογικές της διακηρύξεις τη συγκρότηση της Επιτροπής προκειμένου το αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί – όχι μόνο ως πολιτικό εργαλείο, αλλά και με το πρακτικό του αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση που ενδεχομένως θα ακολουθούσε, τώρα ετεροχρονισμένα και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την «επώδυνη συμφωνία» που είναι δεδομένη, έρχεται αναμφισβήτητα, πέραν των προθέσεων όσων πρωταγωνίστησαν στην ολοκλήρωσή του, να διασκεδάσει απλά τις εντυπώσεις. Η χρησιμότητά του θα εξαντληθεί στους χειρισμούς διαχείρισης άλλης μιας αντιλαϊκής συμφωνίας με τους «εταίρους», για εσωτερική κατανάλωση και εκτόνωση της οργής και της διάψευσης των ελπίδων που η διαπραγματευτική στρατηγική και τα αποτελέσματά της έχουν προκαλέσει.
«Τι να την κάνεις την αλήθεια» είχε αναρωτηθεί παλιότερα ο Γ. Βαρουφάκης … Είναι όπως ελέγετο «θα σκίσουμε τα μνημόνια», αλλά τόσες χιλιάδες σελίδες που να προλάβουμε …