Απόλυτο αιφνιδιασμό με εκλογές ακόμη και εντός του Αυγούστου εισηγούνται κυβερνητικά στελέχη στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στην περίπτωση κατά την οποία αυξηθεί ο αριθμός των διαφωνούντων κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή για το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου, προκειμένου να αξιοποιήσει το χρονικό κενό που υπάρχει έως την πρώτη επίσημη αξιολόγηση από την τρόϊκα τον Σεπτέμβριο και κυρίως το χρονικό κενό που μεσολαβεί μεταξύ της επικύρωσης των νέων μέτρων και τις διαπραγματεύσεις για το δάνειο των 82 δις. ευρώ από τον ΕSM.
Ήδη, όπως έδειξαν και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των νέων υπουργείων, οι νέοι υπουργοί βρίσκονται πλέον υπ΄ ατμόν θεωρώντας ότι οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο, μ΄ αποτέλεσμα να προοιωνίζεται πλήρης παράλυση του κρατικού μηχανισμού, καθώς όλοι πλέον έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Εκτός τούτου, ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της οποίας διαφωνεί με το νέο Μνημόνιο, γεγονός που διαμορφώνει νέους όρους στην εσωκομματική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στελέχη προερχόμενα από τους 53+ , καθώς και ανεξάρτητα στελέχη με επιρροή όπως η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, που διαφωνούν με την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία νέα ΔΗΜΑΡ, όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, αποτελούν την πλειοψηφία της ΚΕ του κόμματος, αν και τα «κουκιά» δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί μόνον με έναν απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό, που θα αποτρέψει την παγίωση των νέων συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος, που θα οδηγηθεί αντικειμενικά σε ένα νέο συνέδριο στο οποίο θα γίνει και το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» μέσω της αναζήτησης της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάθε ημέρα όμως που περνάει η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος έρχεται πιο κοντά, ενώ υπάρχει εμφανής πλέον ο κίνδυνος ο κ. Τσίπρας να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του υφιστάμενου ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκλογικός αιφνιδιασμός, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είναι η μοναδική διέξοδος για την επανασυσπείρωση του κόμματος – ή τουλάχιστον των δυνάμεων που έχουν μείνει «πιστές» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται ως εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να διενεργηθούν οι εκλογές εντός του Αυγούστου λόγω ενδεχόμενου «βέτο» εκ μέρουε των εταίρων και μετατεθούν για τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός να διαμορφώσει τους όρους για δημιουργία νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας.
Οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει στο φώς απο μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφύγει την επανάληψη των φαινομένων διάσπασης του ενιαίου ΣΥΝ και αν αυτό δεν γίνει δυνατόν να αποτραπεί να μην δοθεί η εικόνα στην κοινωνία ότι δίνετε μία μάχη στο ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα κρατήσει την ταμπέλα και το όνομα του κόμματος.
Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας ότι το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, του προτείνουν να μην αποκλείσει τη δημιουργία νέου κόμματος του οποίου θα ηγηθεί ενόψει εκλογών και που θα μπορούν να περιληφθούν προσωπικότητας και στελέχη από την αριστερά μέχρι και στελέχη από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Ενδεικτική είναι η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Θα πρέπει όλοι όμως να καταλάβουν ότι η στήριξη ή μη μιας κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επιλογή από την κατάθεση μιας τροπολογίας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ».