Τετάρτη , 29 Ιανουαρίου 2025

ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ η «Ιχθυόεσσα»

astipalaia

Αστυπάλαια, ή Αστυπαλιά και Αστροπαλιά όπως την αποκαλούν οι φιλόξενοι κάτοικοί της. Το νησί απέκτησε και άλλα ονόματα, όπως «Πύρρα» ( για το ερυθρό χρώμα της γης ), «Πυλαία», «Θεών Τράπεζα» και «Ιχθυόεσσα» Το Δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων έχει έκταση 97 τ.χλ. και 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσά της η Χώρα.

Η μυθολογία δίνει την εξήγηση της ονομασίας Αστυπάλαια στην αδελφή της Ευρώπης και μητέρα του Μίνωα. Από τα προϊστορικά χρόνια κατοικημένη, βρίσκεται την Μυκηναϊκή εποχή στην μεγαλύτερη ακμή της.

Κατά την ελληνιστική εποχή η Αστυπάλαια υπήρξε λιμάνι – σταθμός των Πτολεμαίων της Αιγύπτου και υποστηρίζεται ότι αυτή την περίοδο ιδρύεται στο νησί νομισματοκοπείο , ενώ κατά την ρωμαϊκή περίοδο παρουσίασε σημαντική ακμή, χάρις στα πολλά φυσικά λιμάνια που αποτελούσαν ορμητήριο κατά των πειρατών. Αναφέρεται ιδιαίτερη συνθήκη με τους Ρωμαίους, το 149 π. Χ., για χρησιμοποίηση του νησιού ως ναυτιλιακού σταθμού με αντάλλαγμα την αυτονομία του, συνθήκη που ανανεώθηκε το 105 π. Χ. και η Αστυπάλαια απέκτησε την προσωνυμία «civitas foederata».

Το 1207 με τη πτώση του Βυζάντιου καταλαμβάνεται από τους Ενετούς. Οι Γκουερίνοι χτίζουν τον λόφο που βρίσκεται η πρωτεύουσα μεγάλο κέντρο πάνω στα θεμέλια του Βυζαντινού που προϋπήρχε και της Αρχαίας Ακρόπολης.

Το 1540 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους για να περάσει το 1912 στην κυριαρχία των Ιταλών. Η Αστυπάλαια, ενώνεται μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα το 1948 με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής νησιού είναι και οι πολύ καλά διατηρημένοι ανεμόμυλοι. Άξιο επίσκεψης είναι επίσης το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, καθώς και τα δύο σπήλαια του νησιού, πλούσια σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη Χώρα βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της νήσου, με αρκετά εξαιρετικά εκθέματα.

Ήρεμα νερά πεντακάθαρα, μοναδικές και ήσυχες ακρογιαλιές, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τα Δωδεκάνησα συναντούν τις Κυκλάδες.

 

Παραλίες: Αγ. Κωνσταντίνος, Βάτσες, Καμινάκι, ίσως μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Αρκετή απόσταση σε χωματόδρομο, αλλά όλα τα καλά έχουνε λίγο «κόπο» , Χρυσή ή ψιλή άμμος, Τσανάκι-α ή Τζανάκι-α, μικρή, ξεχωριστή, κοντά στο Λιβάδι, έχει επικρατήσει να φιλοξενεί τους λάτρεις του γυμνισμού.

Ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές. Έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανή τη παράδοση και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Μεταφέρει τον επισκέπτη πράγματι σε μια άλλη εποχή. Πολλά γραφικά ψαροχώρια, πολλές απομονωμένες ακρογιαλιές.

Τσανάκι-α ή Τζανάκι-α - Αστυπάλαια
Τσανάκι-α ή Τζανάκι-α – Αστυπάλαια – Φωτό: http://www.astipalea.org


Καθημερινές σχεδόν πτήσεις από Αθήνα για Αστυπάλαια και αντίστροφα: Για να είστε σίγουροι επισκεφτείτε τον ιστοχώρο του αερολιμένα Αθήνας εδώ: http://www.aia.gr/traveler/

Καθημερινές όλο το καλοκαίρι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, δείτε αναλυτικά εδώ: http://www.astypalea.net/el/xrisimesplirofories/dromologia

Πολλές Πληροφορίες εδώ: http://www.astipalea.org

astipalea map

Δείτε επίσης

1ο Διεθνές camping του Beyond Europe στην Χαλκιδική 18-25 Αυγούστου

Στην ΒΑ Χαλκιδική ο πολύχρονος αγώνας που πήρε χαρακτηριστικά τοπικής εξέγερσης των κατοίκων κατά των …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *